Masters MM-joukkueen esittely: Jouni Vyyryläinen

Jouni Vyyryläinen

Seura: Varsinais-Suomen Perhokalastajat ry.
Syntymävuosi: 1961
Aloitti perhokalastuksen: 1970-luvun puolivälissä
Kilpaillut vuodesta: 2004
SM-finaalit: Muutamia
SM-mitalit: Joukkuekulta 2008 ja Seniorihopea 2013

Kuusistosta kotoisin oleva Jouni syntyi Turunmaan saaristossa. Meri ja vesi ovat tulleet hänelle hyvin läheisiksi ja elämään liittyviksi ympäristöiksi. Vanhempien viedessä Jounin Lapin tuntureille ensimmäisen kerran viisivuotiaana, ei hän vielä tiennyt miten suuri merkitys sillä tulisikaan olemaan hänen elämän kulussaan. Siitä eteenpäin on vain yksi vuosi jäänyt väliin ettei jokin Lapin kolkka olisi tullut tutuksi kesäisillä kala- ja vaellusreissuilla. Tämän poikkeuksen aiheutti Suomen armeijassa vietetty aika. No, onneksi sekin meni laivastossa merellä seilaten.

Perhokalastuksen kipinän Jouni sai Kuusamossa. Perheen kesäpaikan lähellä sijaitsevalla Multikoskella hän näki ensimmäisen oikeilla perhokalastusvälineillä kalastavan miehen. Vieläkin Jouni voi nähdä silmissään sen maagisen liikkeen, jonka perhosiima sai aikaan neljäkymmentä vuotta sitten. Edelleen se sama siiman liike aiheuttaa vahvan positiivisen tunnetilan. Nyt tosin itse aiheutettuna toimintana.

Perhokalastus keskittyi aluksi kesään ja Kuusamon jokivesiin. Kuusinki- ja Kitkajoet tulivat tutuiksi kalapaikoiksi. Seuraavalla vuosi kymmenellä mukaan tuli lohenkalastus. Ensin Finnmarkin lohijoet ja 1990- luvun vaihtuessa Ylä-Teno, jonne jokavuotiset lohenkalastusreissut suuntautuvat yhä. Nykyisin perhokalastus on Jounille lähes ympärivuotinen harrastus. Siitä pitää huolen läheinen Saaristomeri ja sen hauet. Ne antavat mukavan lisän kesäkuukausien pohjoisen kalareissuille. Lisäksi läheiset etelän joet ja varsinkin makeanveden lampikohteet ovat saaneet aivan uudenlaisen arvon perhokalastusharrastuksessa. Syynä tähän on kilpakalastus.

Kilpailutoiminta perhokalastuksessa alkoi Jounilla hieman nurinkurisesti. Ensimmäinen kontakti lajiin tuli järjestötoiminnan kautta. Tarkennettuna juuri perusteilla olleen Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön perhokalastusjaoksen vetäjän roolissa. Kuitenkin ylivoimaisesti miellyttävin muisto perhokalastuskisoista liittyy ensimmäiseen SM-loppukilpailuun, johon Jouni osallistui. Kisat järjestettiin Hossassa. Se, miksi juuri tämä kilpailu on jäänyt mieleen johtui siitä, että myös Jounin vaimo Maria osallistui samaan kilpailuun. Myös Marialle ne olivat ensimmäiset SM-loppukilpailut yleisessä sarjassa.

Nyt Jouni valmistautuu ensimmäiseen kansainväliseen kisaansa. Master sanan taakse kiteytyy eräs oleellinen näkökulma. Kun Jouni tarkastelee muiden Suomen perhokalastuksen edustusjoukkueiden kilpailijoiden ikähaitaria on hieno todeta, että eiväthän nämä pojat olleet edes syntyneet, kun Jouni jo harrasti perhokalastusta. Sitä on olla Master.     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MM-joukkueen toukokuun 2023 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

Naisten perhomaajoukkueen perhokalastuskurssi 14.6.2023 Viinikanjoella Parkanossa