Yhteenvetoa Irlannin Masters MM-kisoista

Suomen ensimmäinen Masters-joukkue starttasi kisareissulle Irlantiin 9.6.2016. Järjestyksessä toisiin FIPS-Mouche  World Masters Fly Fishing Championships-kilpailuihin lähti joukko kokeneita kalastajia, mutta kansainvälistä kisakokemusta oli entuudestaan vain Petri Virolaisella, muiden kilpailijoiden, Ari Remes, Seppo Jalkanen ja Jouni Vyyryläinen, sekä kapteeni Kanerva Kilpelän ollessa ensikertalaisia.
Joukkuepalaveri Waterfront Country Housessa

Harjoitusviikko

Matka sinivalkoisin siivin Dubliniin sujui joutuisasti eikä autoilu vasenta laitaa pitkin kohti harjoitusmajoitusta Oughterardissa kahden autokunnan voimin tuottanut suurempia vaikeuksia. Haasteet alkoivat kuitenkin seuraavana päivänä Sepon avatessa vapalaukkunsa ja huomatessa, että jotain musertavaa oli käynyt kuljetuksessa. Kaikki vapaputket olivat klommoilla tai pirstaleina ja Sepon mukaan ottamista kuudesta kisavavasta, vain yksi oli säilynyt ehjänä! Onneksi sekä Jounilla että Kanervalla oli antaa Sepolle varavapoja kisoihin.

Oppaat saapumassa Corribin rantaan

Joukkue majoittui harjoituspäiviksi Lough Corribin rannalle viehättävään Waterfront Front Country Houseen, jonka ihana emäntä Maire loihti kunnon irlantilaiset aamiaiset joka aamu ennen suuntaamista järvelle. Kahdeksi ensimmäisiksi harjoituspäiväksi olimme varanneet kaksi venettä ja opasta johdattamaan kalastajia Corribin saloihin. Joukkueen kapteeni oli tarkoitus kuljettaa yhdellä veneellä johonkin järven monista saarista rantakalalle, mutta suunnitelmat muuttuivat kun huomattiin, että yhden kalastajan unohtuneiden perukkeiden lisäksi, oli toiselta jääneet kahluuhousut kotiin kuivumaan! Auto siis kohti siis maakunnan pääkaupunkia Galwayta ja varahousujen metsästykseen.

Lough Corribin eteläosa oli aivan kisojen alkuun saakka harjoitusvapaata aluetta, mutta tämän kokonaisuudeltaan 176 km2 kokoisen järven kalastuksen oppiminen kahdessa päivässä osoittautui hyvin haasteelliseksi. Päiväkorentoaika (Mayfly) oli jo ohitse ja caenisten kuoriutuminen tapahtui vain aikaisessa aamun sarastuksessa. Paikalliset kalastajat ihmettelivätkin kovasti kilpailujen ajankohtaa, koska kesäkuussa paikalliset suuntaavat lohien nousujoille ja Corrib hiljenee tyystin.

Lounastauko harjoittelun lomassa

Jouni summaa kokemuksiaan harjoittelusta Lough Corribillta seuraavasti:
Treenijaksomme alkoi perjantaina 9.6 Lough Corribilla järven keskikohdilla. Tunne oli häkellyttävä, kun ymmärsi minkä kokoinen järvi oli todella kyseessä. Mistä sieltä voi löytää kalan oli päällimmäisenä mielessä. Mutta hyvin nopeasti näki pintovia kaloja, jopa taimenparvia syömässä pinnasta Caenis päiväkorentoa, jonka kuoriutuminen oli käynnissä aamuvarhaisella. Lukuisista kalahavainnoista (nähdyistä) oli kahden päivän saldona vain yksi kaunis taimen, joka tuli PT-nymfillä. Treenipäivien saldona oli enemmän kysymysmerkkejä, kuin vastauksia.
Corribin taimen
Corribin harjoituspäivien aikana kaikki pääsivät haavitsemaan kauniita irlantilaisia taimenia, mutta yhteissaldon jäädessä varsin vähäiseksi, osattiin jo aavistaa tämän kisajärven olevan todella haasteellinen.
Harjoituksissa käytettyjä perhoja
Joukkueen kolmas harjoituspäivä sujui rantakalastaen. Valitettavasti Jouni oli sairaana, joten suuntasimme järvelle ilman häntä. Veneoppaamme avustuksella saimme erikoisluvan kalastaa syrjäisillä taimenjärvillä, jotka sijaitsivat rakenteilla olevan tuulipuiston alueella. Kyseiset järvet eivät olleet siis yleisölle avoimia ja mekin kävimme ilmoittautumassa erikseen alueen vartijoille sekä hakemassa heiltä radiopuhelimen siltä varalta että tarvitsisimme apua. Olimme edellisenä iltana käyneet paikallisen perhonvalmistaja-kilpakalastajan luona hakemassa neuvoja ja tietenkin täydennystä perhoihin. Harjoitusjärvessä olikin mukavan aktiivinen taimenkanta ja joukkue pääsi testaamaan erilaisia perhoja ja tekniikoita monipuolisesti.
Kapteeni ja taimen bänkkijärvellä

Kisaviikko

Avajaiskulkue alkamassa
Maanantaina 13.6. siirryimme Galwayn kisahotelliin. Kokonaisia joukkueita kisassa oli mukana Irlannin oman joukkueen lisäksi Skotlannnista, Hollannista, Ranskasta, Italiasta, Etelä-Afrikasta ja USAsta sekä yksilökilpailijat Japanista ja Ruotsista. Jälleennäkemisen riemu oli käsikosketeltava näiden 36 kilpailijan tavatessa! Valitettavasti hyvin monet joukkueet jättivät nämä kilpailut väliin. Oliko syynä sitten järjestäjien mukaisesti alkavat jalkapallo EM-kisat vai kisan keskittyminen järvikalastukseen, sen ollessa valtaosalle kilpakalastajista jokikalastusta vieraampaa. Päivän kapteenien kokouksen sekä avajaisparaatin jälkeen saimme nauttia avajaisjuhlissa perinteisistä irlantilaisista tanssiesityksistä.

Avajaisjuhlat
 Tiistain virallisissa harjoituksissa Jouni ja Petri suuntasivat Lough Corribille ja Lough Muckille, kun Arin ja Sepon harjoittelujärvet olivat Lough Inagh ja Lough Fee. Kaikki pääsivät siis harjoituksissa sekä vene- että bänkkijärvelle. Sää oli irlantilaisen mittapuun mukaan kohtuullinen kalastussää eli tuulta 5-7 m/s ja vettä vaakatasossa, tosin olisi saanut tuulla vielä enemmänkin kuulemma! Lough Corribilta Petrin saama 40cm taimen oli koko harjoituspäivän ainoa kala, joten tämän järven asema kuolemanpaikkana vahvistui entisestään. Lough Feellä Seppo ja Ari pääsivät hyvään vauhtiin ja haavissa kävi toistakymmentä pilkkukylkeä. Kaloja löytyi myös Muckilta ja Feeltä, muttei riemuksi asti.
Seppo Lough Feellä, viralliset harjoitukset
Jouni Lough Muckilla, viralliset harjoitukset
Illallisen ja joukkuepalaverin jälkeen, kilpailijat ryhtyivät valmistautumaan aamun jaksoille. 22:30 soi kuitenkin puhelin ja kaikki kapteenit kutsuttiin palaveriin. Kilpailujen kiertokaaviota oli päätetty illan myöhäisinä hetkinä muuttaa! Voitte uskoa, että tyrmistys oli kapteenien kesken suuri! Uudessa kiertokaaviossa osalla kilpailijoista kalastettavien järvien järjestys olisi muuttunut täysin ja aiheuttanut mm. sen että kilpailijalle olisi tullut kaksi venejaksoa samalle päivälle. Paikalle pyydettiin FIPS-Mouchen puheenjohtaja Paul Vekemans, jonka mukaan muutos johtui siitä, että kilpailujen järjestäjä oli muuttanut oma-aloitteisesti kilpailusektoreiden numerojärjestystä ja FIPS-Mouchen ja järjestäjän välillä tehdyssä sopimuksessa ne olivat toisin. Puimme tätä tehdyn sopimuksen ja inhimillisen sektorijärjestyksen dilemmaa klo 01:15 saakka ja voitte uskoa, että verenpaineet nousivat myös kilpailijoiden hotellihuoneissa. Kaiken väännön jälkeen, sektorijärjestys pidettiin samana kuin järjestäjän ilmoittamana.

Virallisissa harjoituksissa, Lough Inagh
Varsinaiset kisapäivät olivat ke 15. ja pe 17.6. Näistä on tulossa oma raporttinsa kalastajien itsensä kertomana. Kapteenin näkökulmasta kisapäivät menivät kuntoilun puolelle vahvasti ja molempien päivien kävelysaldo kahden bänkkijärven 500 m väliä sahaten oli yli 15 km. Tarkemmat jaksosijoitukset kunkin sektorin ja kalastajan kohdalta kisapäiväraportin ohessa joka julkaistaan piakkoin.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan sanoa, että kisat tarjosivat todella haasteellista kalastusta. Opit ja kokemukset Suomen järviltä eivät paljoa painaneet näissä aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Juuri siksi tämä matka oli meille jokaiselle arvokas oppimiskokemus. Haasteena joukkueella oli löytää toimiva tapa millä kalastaa. Paikallisilta oppailta ja kilpakalastajilta saadut ohjeet sekä harjoitusten kokemukset, eivät päteneet enää kisaolosuhteissa. Loppujen lopuksi, parhaiten menestyneet joukkueen käyttivätkin erittäin synkkiä siimoja ja tämän joukkueemme ymmärsi aivan liian myöhäisessä vaiheessa. Lopputuloksissa Suomen joukkueen sijoitus oli 6./8. mitalisijojen mennessä Italialle, Skotlannille ja isäntämaa Irlannille. Henkilökohtaisen MM-kullan pokkasi Irlannin Jackie Coyne, hopeaa sai Italian Edoardo Ferrero ja pronssille sijoittui Skoltannin Mike Cordiner. Paras suomalainen oli Ari Remes sijoituksella 9. Muiden sijoitukset olivat Jouni Vyyryläinen 20., Petri Virolainen 21. ja Seppo Jalkanen 29. Tarkemmat jaksokohtaiset tulokset löytyy järjestäjän sivuilta https://wmffc2016ireland.wordpress.com/results/
Joukkuekilpailun tulokset
Henkilökohtaisen kilpailun tulokset

Päätösseremoniassa järjestäjien lisäksi muistettiin kaikkia joukkueita sekä erityshuomionosoituksen sekä kaikkien osallistujen allekirjoittaman kisapaidan sai kisojen todellinen Master, USAn Joe Humpries, 87 vuotta, joka lupaili kiitospuheessaan laittavansa tavoitteekseen jo seuraavat Masters kisat Portugalissa vuonna 2017!
Joe Humpries, 87, ja signeerattu kisapaita

Kisa-järvet ja –maisemat olivat huikaisevia, ihmiset ystävällisiä ja, ehkä sanomattakin selvää, olut herkullista! Itse kisajärjestelyissä olisi ollut pientä viilaamisen varaa: kisabussit olivat monesti valitettavan myöhässä ja pahimmillaan aikaa kamojen kasaamiseen, pooliin tutustumiseen jne. jäi vain 5 minuuttia, tuloksissa kummitteli hetken aikaa useampi 3-4 metrinen kala sekä raja sallitun ja kielletyn välillä tuntui hyvinkin häilyvältä paikoitellen. Suomalaiselle mentaliteetille asiat olivat paikoin aika kaoottisia, mutta ehkä irlantilaisittain hyvinkin säntillisesti hoidettuja. Oppia ja kokemusta siis tämäkin puolin ja toisin.

Joukkue kiittää kaikkia tukijoitaan:

Vision Fly Fishing
Ursuit
Dida
Spey Clave
Miestenvaatetalo Frank Ky
Ghillie


Masters Fly Fishing Team Finland 2016 kumartaa ja kuittaa sekä toivottaa kireitä kaikille maajoukkueille tuleviin koitoksiin!
Masters Fly Fishing Team Finland 2016

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MM-joukkueen toukokuun 2023 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

EM-joukkue järjestää perhokalastuskurssin Ylöjärvellä 26.5.2024