Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

Kevät on jo pitkällä, mutta vielä on hyvää aikaa täydentää ottiperhorasioita alkavaa perhokalastuskautta varten. Esittelen tässä pari koukkumallia, jotka ovat vuosien saatossa vakiintuneet maajoukkueen jäsenien käyttöön. Nämä koukut on siis testattu ja hyväksi todettu ympäri maailman erilaisissa olosuhteissa, eikä näitä käyttämällä kalojen päätyminen haavin perukoille jää ainakaan koukuista kiinni.


Hanak Competition H450BL Jig Superb on väkäsetön, keskivahvalankainen ja laajakitainen jigikoukku, joka sopii erinomaisesti monenlaisiin perhoihin. Kyseinen koukku on ollut maajoukkueen jäsenten eniten käyttämä nymfikoukku jo useita vuosia. Koukku toimii erinomaisesti keskikokoiselle ja suurelle taimenelle, harjukselle sekä muille lohikaloille. Koukku toimii laajan kitansa vuoksi erinomaisesti tyypillisissä suomalaisissa reittikoskissa, joissa virta on erittäin voimakas ja kalaa on pidettävä tiukilla. Koukkuun voi sitoa myös seisovan veden kalastuksessa käytettäviä perhoja. Alla omia suosituksiani kyseisen koukun käyttökohteista koukkukoon perusteella.


#10 - kuulapäiset liitsit ja larvat. Kuulan koko 3,5-4 mm.

#12 - kuulapäiset liitsit, larvat ja alkukauden nymfit taimenelle. Kuulan koko 3-4 mm.

#14 – miniliitsit, nymfit taimenelle ja harjukselle. Suosikkikoukkuni taimenelle. Kuulan koko 3-4 mm.

#16 – nymfit taimenelle ja harjukselle. Suosikkikoukkuni harjukselle. Käytän kyseistä koukkua myös järvikalastuksessa moppiperhoille ja eggeille. Kuulan koko 2,5-4mm.

#18-20 – loppukauden harjusnymfit. Keski-Euroopan vesille myös pienet taimenperhot. Kuulan koko 2-3 mm.


Kuva 1. H450BL on erittäin monipuolien koukku monenlaisiin sidoksiin.


Hanak Competition H270BL Stillwater & Wet on väkäsetön ja normaalilankainen koukku, joka on suunniteltu seisovan veden perhojen ja erilaisten uppoperhojen sidontaan. Useat maajoukkueen jäsenet ovat käyttäneet tätä koukkumallia menestyksekkäästi etenkin kirjolohen järviperhokalastuksessa, ja koukku oli kovassa käytössä myös Tasmanian MM-kisojen järvijaksoilla,kun kalastettiin suuria taimenia.


#8 - alkukauden suuret liitsit. Käytän tätä kokoa myös silloin, jos kohdekalat ovat normaalia suurempia.

#10 – hyvä yleiskoukku monenlaisiin järviperhoihin. Normaalikokoisille liitseille, boobyille, nymfeille, hoppereille ja uppoperhoille erinomainen valinta.

#12 – miniliitsit, miniboobyt, nymfit ja uppoperhot.

#14-16 pienet nymfit ja uppoperhot.


Kuva 2. H270BL on monipuolinen koukku etenkin seisovan veden sidoksiin.

 

Hanakin koukkuja Suomeen maahantuo ja myy Erikoistukku. Sieltä löytyy koukkujen lisäksi runsaasti myös Hanakin vapoja, keloja, siimoja ja kuulia, sekä muita perhokalastajalle hyödyllisiä välineitä.

 

Heikki Kurtti,

Suomen MM-joukkueen jäsen, perhokalastuksen maailmanmestari 2021

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MM-joukkueen toukokuun 2023 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"

Naisten perhomaajoukkueen kesäkuun 2023 kalastuskurssit Inarin Juutuanjoella