Esittelyssä Trouthunter Fluorocarbon Tippet

Eri maiden kalapaikoissa tai kalastusliikkeissä vieraillessa on usein tullut vastaan Trouthunterin perukesiimoja. Siimalla tuntuu olevan oma vakaa käyttäjäkuntansa jokaisessa maassa, jossa perhokalastus on suosittua. Oma kiinnostukseni Trouthunterin fluorocarbonia kohtaan heräsi huomattuani, että monet Espanjan ja Ranskan parhaista kalastajista suosivat juuri Trouthunteria kisasiimanaan. Saimmekin sovittua vuoden 2022 MM-joukkueen ja siimaa maahan tuovan Flyfish Europen kanssa, että saisimme joukkueen käyttöön jonkin verran kyseisiä siimoja Espanjan MM-kisareissua varten. Espanjan vedet ovat erittäin kirkkaitta, ja juuri sellaisissa olosuhteista fluorocarbonilla on arvioitu olevan etuja perinteisiin nylonperukkeisiin nähden.

Mikäs tästä siimasta sitten tekee sellaisen, että maailman parhaat kalastajat käyttävät sitä? Vastaus löytyy mikrometrin avulla. Mittausten perusteella on ollut todettavissa, että suurin osa eri valmistajien perukesiimoista on todellisuudessa paljon ilmoitettua paksumpia. Erään valmistajan 0,125 mm on todellisuudessa 0,14 mm, ja toisen valmistajan 0,12 mm on mitattu jopa lähes 0,15 mm paksuiseksi. Yleisesti ottaen eri valmistajien siimat ovat useimmiten sen 0,01-0,02 mm ilmoitettua paksumpia. 

Trouthunterin todellinen paksuus on erittäin lähellä paketissa ilmoitettua paksuutta. Varsinkin kisaolosuhteista puhuttaessa on todettu, että mitä ohuempaa peruketta kalastaja pystyy hallitsemaan, sitä enemmän hän yleensä saa kaloja siimansa päähän. Todella pienten marginaalien lajissa tuollainen 10 % heitto siiman paksuudessa on merkittävä asia. Muilta osin Trouthunter on erittäin tasalaatuinen Japanissa valmistettu siima, joka toimii hyvin monenlaisilla solmuilla. Ainakin perus clinch, ns. improved clinch sekö UNI-solmu ovat toimivia solmuvaihtoehtoja.

Puolissa on 50 metriä siimaa, ja puolien pannat ovat eri värisiä riippuen siiman paksuudesta. Yksi siiman eduista on erityisen kattavat paksuusvaihtoehdot, sillä siiman paksuuksia löytyy 0,5 X:n välein. Siimaa on saatavilla esimerkiksi 0,104 mm (7X), 0.117 mm (6,5X) ja 0,128 mm (6X) paksuisina.

Itse voisin suositella Trouthunterin fluorocarbonia ainakin sellaisille perhokalastajille, jotka kalastavat mielellään pienemmillä perhoilla eivätkä pelkää käyttää ohuempiakaan perukkeita. Siima on varmasti omiaan esimerkiksi Slovenian tai Itävallan kirkkailla vesillä, miksei myös Lapissa esimerkiksi siian tai raudun kalastuksessa. 

Heikki Kurtti, Fly Fishing World Team Finland 2022

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EM-joukkue järjestää perhokalastuskurssin Ylöjärvellä 26.5.2024

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

Esittelyssä Hanak Competition Lake 68 kela