Eetu Hyvärin jaksokohtainen raportti Italian EM-kilpailuista

Italian EM-kilpailujen henkilökohtaisessa kilpailussa suomalaisista korkeimmalle sijoittunut Eetu Hyväri avaa seuraavassa tekstissä oman kilpailunsa kulkua jaksokohtaisesti. Kuten tilastoista huomaa, niin Eetu kalasti kilpailussa todella hyvän suorituksen, jonka mukaan pääsette alapuolisen tekstin lukemalla.Jakso 1. (Sektori 4, pooli 6)

Ensimmäisen kisapäivän aamu valkeni harmaana ja vesisade alkoi samoihin aikoihin kun menimme aamupalalle. Säännusteen mukaan vettä olisi tulossa päivän aikana pahimmillaan 50mm.

Itse aloitin kalastuksen nelossektorilta. Kansainvälisen kontrollerin avatessa pooliarvontakuoren selvisi, että poolini virtasi aivan hotellin vieressä ja matka sinne tehtiin kävellen. Saavuin poolille hyvissä ajoin ja virittelin kamat kasaan. Onneksi poolillani oli silta, jonka alla sain viritellä vehkeitä ja odotella jakson alkua, vettä nimittäin tuli taivaan täydeltä.

Pooli näytti varsin hyvältä ja tiesin, että kalaa siinä olisi reilusti. Poolin alaosalla oli hieman syvempää vettä yläosan ollessa todella matalaa rifleä. Ainoa huolenaihe oli poolin ylärajalle laskeva sivu-uoma ja sieltä tullut hieman samea vesi. Jakso alkoi 8:30, kalaa nousi heti alusta alkaen tasaisesti ja niitä sai juoksuttaa mittaukseen ihan tosissaan. Päätin käydä poolin nopeasti läpi ja yritin saada mahdollisimman paljon kalaa lyhyessä ajassa, koska olin varma, että vesi samentuu totaalisesti jossain vaiheessa jaksoa. Yläosan matala rifle oli aivan täynnä alamittaista kalaa, joiden kanssa paloi turhaa aikaa. Toki niiden seasta löytyi aina välillä myös mittakaloja.

Kahden tunnin jälkeen olin kalastanut koko poolin kertaalleen lävitse. Tässä vaiheessa sade hieman hellitti, mutta samalla alkoi aivan järkyttävä tuuli. Sivu-uomasta tuleva vesi oli jo nyt samentanut toisen puolen joesta. Viimeisen tunnin aikana nymfauksesta ei meinannut tulla kovan tuulen takia mitään. Kalantulo hyytyi jakson loppua kohden pahasti ja sain viimeisellä tunnilla enää muutamia kaloja sieltä täältä. Jakson loputtua kortissa oli 42 mitallista kalaa

Yhteenveto: 42 kalaa ja jaksosijoitus 6. Paremmalla taktiikalla ja ajankäytöllä olisi ollut mahdollista tiristää muutama kala lisää sekä muutama piste vähemmän kalastamalla pooli vain kerran läpi hitaammalla temmolla. Toki toistakymmentä mittauksessa käytettyä alamittaista kalaa söivät myös turhaa aikaa.

Jakson tulokset

1. Delcor Sébastien - FRA 53 kalaa
2. Lukas Jahn - CZE 51 kalaa
3. Howard Croston - ENG 49 kalaa
4. Peter Tomko - SVK 44 kalaa
5. Petrosino Luigi - ITA 43 kalaa
6. Eetu Hyväri - FIN 42 kalaa
7. Dyduch Jaroslaw - POL 36 kalaa
8. Albert Mulhall - IRE 32 kalaa
9 Alin Hiriscau (ROM) - INDIV 33 kalaa
10. Tommy Kaasa - NOR2 32 kalaa
11. Robert Sapulette - HOL 21 kalaa
12. Cathrine Markussen - NOR1 11 kalaa
13. Anna Sjöberg - SWE 9 kalaa

Eetun poolin tilastot kisan aikana:

jaksosija 6. / 42 kalaa Eetu
jaksosija 9. / 8 kalaa Ruotsi
jaksosija 12. / 2 kalaa Norja
jaksosija 4. / 27 kalaa Puola
jaksosija 7. / 19 kalaa Ranska

Eetu kalastaa avausjaksollaan nelossektorilla
Jakso 2. Sektori 5

Ensimmäisen päivän iltajakson kalastin siis Lake Nembialla. Esa oli kalastanut aamujakson järvellä ja voittanut sen viidellä kalalla. Esa briiffasi taktiikat ja tekniikat minun jaksolleni. Keli oli järvellä aivan karmea, kova tuuli ja todella kylmä. Järvellä kalastettiin neljä 45 minuutin mittaista poolia. Kovasta aallokosta huolimatta pintakäyntejä näkyi ajoittain runsaasti.

Jakson alkaessa monet kilpailijat saivat heti kalan. Itse sain kuitenkin odotella ensimmäistä tapahtumaa aivan aloituspoolin viime minuuteille, jolloin pussitin ensimmäisen taimenen. Toisella poolilla ei tapahtumia sen sijaan ollut lainkaan, vaikka pääsin tarjoamaan perhoja useamman kerran suoraan tuikkiin. Kolmanesta poolista sain heti ensimmäisillä heitoilla kirjolohen uppoperholla. Tälläkin poolilla pääsin heittämään useampaan tuikkiin, mutta ilman tapahtumia. Viimeinen poolini sijaitsi järven toisessa päässä, poisrajatun "ottimontun" vieressä. Hiljaista piteli tälläkin poolilla, kunnes jakson toiseksi viimeisellä minuutilla taimen hyväksyi nymfini.

Yhteenveto: 3 kalaa, jaksosijoitus 7. Luulin saaneeni varsin hyvän jaksosijoituksen tällä jaksolla, mutta bussissa kävi ilmi, etteivät kolme kalaa riittänyt seitsemättä sijaa korkeammalle. Heitin itse pitkiä heittoja, mutta monet muut paremmin kalaa saaneet näyttivät kalastavan aivan erilaisella tekniikalla, jollaista ei ole Suomen lampikisoissa juuri nähty käyttävän.

Jakson tulokset

1. Delcor Sébastien - FRA 12 kalaa
2. Lukas Jahn - CZE 10 kalaa
3. Tommy Kaasa - NOR2 7 kalaa
4. Peter Tomko - SVK 5 kalaa
5. Howard Croston - ENG 4 kalaa
6. Albert Mulhall - IRE 3 kalaa
7. Eetu Hyväri - FIN 3 kalaa
8. Anna Sjöberg - SWE 3 kalaa
9. Alin Hiriscau (ROM) - INDIV 1 kala
10. Cathrine Markussen - NOR1 1 kala
13. Dyduch Jaroslaw - POL 0 kalaa
13. Robert Sapulette - HOL 0 kalaa
13. Petrosino Luigi - ITA 0 kalaa

Kisajärvenä toiminut matala ja kirkasvetinen Lake Nembia. Eetun jaksolla olosuhteet olivat hieman karummat.

Jakso 3. (Sektori 1, pooli 13)

Toinen kisapäivä valkeni aurinkoisena, tosin vähän viileänä. Tänään oli ohjelmassa vain yksi aamujakso. Ykkössektorin olosuhteet olivat ennen kisaa huonot ja vesi todella sameaa. Kisapäiviksi olosuhteet sentään hieman parantuivat, vaikkei vesi kirkasta ollut nytkään.

Saavuin poolille taas hyvissä ajoin ja tekniikat olivat selvät tulevalle jaksolle, olivathan Santtu ja Esa kalastaneet loistavasti jakson kakkostilat täältä ensimmäisenä päivänä. Poolissa oli taas monipuolista vettä; yläosa kovaa koskea, alaosassa loppuliuku ja hieman suvantoa. Aloitin kalastuksen yläosan koskesta kalastamalla oman rannan hyvännäköisistä paikoista. Vasta puolen tunnin kalastuksen jälkeen sain kiikutettua ensimmäisen kalan mittaukseen.

Siirryin kalastamaan alaosaa ja sainkin varsin nopeasti muutamia taimenia kaivettua aivan rantapuskien seasta. Kaloja nousi verkkaiseen tahtiin sieltä täältä koko jakson ajan. 10 minuuttia ennen jakson loppua kävin vielä vaihtamassa rannalla olleeseen varasettiin ja samalla huomasin, että varustelaukkuni oli hävinnyt johonkin. Kalastin jakson loppuun parhaani mukaan ja pillin soitua menin etsimään kamojani valvojan kanssa, mutta eihän niitä mistään löytynyt. Hieman oli orpo olo hypätä bussiin, kun parin tonnin edestä kalakamoja sekä puhelin olivat hukassa. Mieltä lämmitti kumminkin se, että saamani 10 kalaa riittivät jakson kolmostilaan.

Yhteenveto: 10 kalaa, jaksosijoitus 3. Ihan hyvä jakso, parempi jaksosijoitus olisi edellyttänyt 9 kalaa enemmän, johon eivät tällä kertaa rahkeet riittäneet. Jaksoa tietysti varjosti varusteiden varastaminen. Onneksi huomasin tämän vasta aivan jakson lopussa, joten se ei juuri vaikuttanut kalastukseeni.


Jakson tulokset

1. Delcor Sébastien - FRA 20 kalaa
2. Lukas Jahn - CZE 19 kalaa
3. Eetu Hyväri - FIN 10 kalaa
4. Alin Hiriscau - (ROM) INDIV 10 kalaa
5. Dyduch Jaroslaw - POL 9 kalaa
6. Petrosino Luigi - ITA 8 kalaa
7. Peter Tomko - SVK 7 kalaa
8. Albert Mulhall - IRE 7 kalaa
9. Tommy Kaasa - NOR2 7 kalaa
10. Robert Sapulette - HOL 5 kalaa
11. Cathrine Markussen - NOR1 4 kalaa
12. Howard Croston - ENG 1 kala
13 Anna Sjöberg - SWE 0 kalaa

Eetun poolin tilastot kisan aikana:

jaksosija 8. / 3 kalaa Englanti
jaksosija 3. / 8 kalaa Tsekki
jaksosija 3. / 10 kalaa Eetu
jaksosija 9. / 5 kalaa Norja
jaksosija 6. / 7 kalaa Italia

Jakso 4 (Sektori 2, pooli 4)

Viimeisenä kisapäivä tiedossa oli vielä tiukka loppurypistys sektoreilla 2 ja 3. Edellisenä yönä hotellin respasta soitettiin ja kerrottiin, että paikallinen poliisi oli löytänyt laukkuni joesta. Vielä ei tosin ollut tietoa, että oliko sisällä enää mitään jäljellä. Saavuin poolille ja valvojaa haastateltuani sain kuulla, ettei poolista ollut noussut ihmeellisiä kalamääriä. Olin hieman ihmeissäni, koska päällepäin alue näytti varsin hyvältä omaan silmääni.

Matalasta ja erittäin kirkkaasta vedestä johtuen aloitin kalastuksen alarajalta. Tarkoituksena oli kalastaa pooli vain kerran läpi, alhaalta ylöspäin edeten. Päätin aloittaa treeneissä kovan kalastuspaineen aikana toimineilla perhoilla. Niillä alkoikin nousta kalaa mukavasti. Rauhallinen eteneminen ja hidas sekä tarkka kalastus tuottivat tulosta, joten jakson loputtua kortissa komeili 23 kalaa. Valvoja oli niin ihmeissään kalamäärästäni, että epäili minun hörppineen jakson aikana liquid packistani vodkaa veden sijasta..

Yhteenveto: 23 kalaa, Jaksosijoitus 1. Mukavasti mennyt jakso. Bussissa sain ilokseni kuulla voittaneeni jakson kymmenen kalan erolla seuraavaan. Lopulta kävi ilmi, että kalamäärä taisi olla suurin koko kisassa 4. sektorilta saatu ja seuraavaksi paras kisassa kalastettu tulos kyseisestä poolista oli neljä kalaa.


Jakson tulokset

1. Eetu Hyväri - FIN 23 kalaa
2. Howard Croston - ENG 13 kalaa
3. Delcor Sébastien - FRA 13 kalaa
4. Peter Tomko - SVK 12 kalaa
5. Dyduch Jaroslaw - POL 11 kalaa
6. Tommy Kaasa - NOR2 9 kalaa
7. Lukas Jahn - CZE 8 kalaa
8. Petrosino Luigi - ITA 8 kalaa
9. Alin Hiriscau (ROM) - INDIV 6 kalaa
10. Anna Sjöberg - SWE 5 kalaa
11. Albert Mulhall - IRE 3 kalaa
12. Robert Sapulette - HOL 2 kalaa
13. Cathrine Markussen - NOR1 0 kalaa

Eetun poolin tilastot kisan aikana:

jaksosija 11. / 4 kalaa Norja
jaksosija 10. / 3 kalaa Slovakia
jaksosija 9. / 4 kalaa Ruotsi
jaksosija 1. / 23 kalaa Eetu
jaksosija 9. / 2 kalaa Hollanti

Jakso 5 (Sektori 3, pooli 7)

Viimeisellä jaksolla suuntasin kolmossektorille. Tiesin, että joukkueen hyvällä suorituksella olisimme lähellä mitalia. Poolin rantaan saavuttuani ja valvojaa haasteltuani selvisi ,ettei poolista ollut kummoisia kalamääriä noussut. Poolin minua ennen kalastanut Puolan Marek Walczyk oli saanut 9 kalaa. Arvelin, ettei kalastus tulisi olemaan helppoa, mutta edellisen jakson onnistumisen jälkeen olin kuitenkin varsin luottavainen.

Lähdin taas koluamaan poolia järjestelmällisesti alarajalta ylävirtaan päin. Yllätyksekseni kaloja alkoi nousta välittömästi ja alaosan syvemmältä alueelta olin onnistunut samaan ensimmäiseen tuntiin jo 9 kalaa. Muutama kala löytyi vastarannan seisovavetisestä lampareesta, jonne pääsy vaati syvän ja kovavirtaisen päävirran yli kahlaamista. Hyvän alun jälkeen kalantulo rauhoittui selvästi ja jakson loputtua kortissa oli 15 kalaa.

Yhteenveto: 15 kalaa ja jaksosijoitus 4. Ihan OK jakso, johon olin varsin tyytyväinen. Jälkeenpäin mietin, että tässäkin poolissa olisin pystynyt paremmalla ajankäytöllä ja taktiikalla saamaan ehkä muutaman kalan enemmän.

Jakson tulokset

1. Peter Tomko - SVK 18 kalaa
2. Petrosino Luigi - ITA 17 kalaa
3. Delcor Sébastien – FRA 16 kalaa
4. Eetu Hyväri - FIN 15 kalaa
5. Alin Hiriscau (ROM) - INDIV 13 kalaa
6. Albert Mulhall - IRE 10 kalaa
7. Lukas Jahn – CZE 11 kalaa
8. Dyduch Jaroslaw – POL 11 kalaa
9. Howard Croston - ENG 8 kalaa
10. Tommy Kaasa - NOR2 7 kalaa
11. Robert Sapulette - HOL 3 kalaa
13. Anna Sjöberg - SWE 0 kalaa
13. Cathrine Markussen - NOR1 0 kalaa

Eetun poolin tilastot kisan aikana:

jaksosija 7. / 9 kalaa Englanti
jaksosija 11. / 1 kala Norja
jaksosija 11. / 4 kalaa Ruotsi
jaksosija 5. / 9 kalaa Puola
jaksosija 4. / 15 kalaa Eetu

Viimeisen jakson jälkeen suuntasimme bussilla hotellille päin. Olin varsin tyytyväinen omaan viimeisen päivän suoritukseeni. Hotellille saavuttuani kuulin, että Pietu ja Esa olivat vetäneet hyvin viimeisellä jaksolla. Santerin ja Heikin tuloksia saatiin odotella jonkin aikaa ja nekin kuulostivat lupaavilta. Samalla sain kuulla, että poliisit olivat tuoneet tavarani hotellille. Jani oli jo tutkinut laukun ja todennut, että vain yksi 50€ seteli oli viety ja kaikki muu oli puhelinta myöten tallella. Parin tunnin odottelun jälkeen lopulliset tulokset tulivat. Olimme jääneet sijalle 5. Jäimme pronssia saaneesta Puolasta vain vaivaiset 12. pistettä. Slovakiakin oli kiilannut samoilla sijoituspisteillä, mutta paremmilla kalapisteillä eteemme neljänneksi.

Loppuyhteenveto

Lopullisissa tuloksissa olimme joukkueena siis viidensiä ja henkilökohtainen sijoitukseni oli 15. Jokikalastus kulki omalla kohdallani varsin mukavasti, paremmalla järvijaksolla olisi sijoitus kympin sakissa ollut otettavissa, sillä se jäi nytkin vain pisteen päähän. Marginaalit ovat tällä tasolla hyvin pieniä.

Tähän loppuun haluaisin vielä kiittää joukkuekavereita mahtavasta reissusta, kuten myös kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja matkan varrella auttaneita ihmisiä sekä kotijoukkoja. Kiitos!

- Eetu Hyväri


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MM-joukkueen toukokuun 2023 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

Naisten perhomaajoukkueen perhokalastuskurssi 14.6.2023 Viinikanjoella Parkanossa