Perhokalastuksen naisten EM-joukkue: Maria TuominenMaria Tuominen, Turku
Lounaissaariston urheilukalastajat

Kolminkertainen naisten suomenmestari Maria lähti ahkerasti kisaavan miehensä perässä jokeen ja, kuten kuvasta näkyy, sinne jäi. Maria tarttui perhovapaan joskus kymmenisen vuotta sitten. Turkulainen tylsistyi istuskellessaan varsinais-suomalaisen savijoen rannalla, joten looginen ratkaisu oli torjua tylsyys kaloja jallittamalla.

"Kalastin aluksi enimmäkseen turpaa, josta tulikin yksi lempikalalajeistani. Turvan ja harjuksen kalastus on mielekkäintä, koska molempien lajien edustajat ovat tavallaan helppoja, mutta oikukkaalle päälle sattuessaan haastavia tartutettavia. Mieleenpainuvin koukutukseni onkin omasta kotijoesta viimeisellä heitolla siiman päähän tarttunut 48 senttinen turpa."


Tieto ensimmäisistä naisten perhokalastuksen SM-kilpailuista käynnisti tapahtumasarjan, jonka lopputulemana Maria on jäänyt kisaperhokalastukseen vähän koukkuun, vaikka kisailun alkutaival olikin sitten kaikkea muuta kuin herkkua.

"Kotiväki ”pakotti kevyesti” osallistumaan yleisiin SM-karsintoihin treenimielessä. Karsinta-arvonnoissa kohdalle osui ensimmäisenä vuonna kotijoen turpakisa. Kisa oli sellainen järkytys, etten edes muista olleeni siellä. Seuraavana vuonna kauhukseni arvonnoista tupsahti järvikisa. Kerran olin tainnut perhoa järvellä heittää ennen kisaa. Rannalla karsintajakson alkua odotellessa kädet tärisivät niin paljon, ettei tapsien solmimisesta meinannut tulla kerta kaikkiaan yhtään mitään. Vieressä seisoskelijoilla olikin kohtuullisen hauskaa sitä räpeltämistä seuratessaan. Onnekseni perhojani ei nykäissyt yhtään mikään ensimmäisen jakson aikana, joten säästyin mahdollisen haavimisen aiheuttamalta stressiltä. Nykyään kyseinen järvikisa on yksi suosikeistani ja haku siihen on vetämässä täksikin vuodeksi."

Perhokalastuskisoista tulevat sävärit saavatkin turkulaisen euforiaan ja hurmostilan ohessa kalastusarsenaali karttuu uusilla opeilla joka kisassa. Mikään ei harmita Mariaa yhtä lailla kuin kilpailussa karkuun livahtanut kala; mikään ei myöskään aiheuta samanlaisia onnistumisen elämyksiä kuin tärkeässä paikkassa haaviin solahtanut saalis. Kilpaileminen on omiaan totuttamaan kalastajaa erilaisiin kilpailutilanteisiin ja – tunteisiin. Marialla on kokemusta myös kansainvälisistä kisatunnelmista; nainen toimi miesten EM-joukkueen managerina Ruotsissa käydyissä kisoissa 2014. Kalastusskenen ulkopuolella Maria rakastaa hyvää ruokaa, jonka jälkeen looginen kalastajatar piiskuroi itseään masokistitreeneillään. Naisten perhokalastuksen SM-kilpailuissa Marian sijoutukset ovat olleet 2. sija 2015, 1. sija 2014, 2013 ja 2012.

-EFFC 2016- Aino & Maria
Kuva: Harri Hytönen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

MM-joukkueen järjestämä perhokalastuskurssi Kuusaankoskella 19.8.2022

Perhomaajoukkueen toukokuun 2022 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"