Kisapäiväraportti WMFFC 2016 Irlanti


Ohessa joukkueen jäsenten kirjoittamat kisaraportit ensimmäiseltä jaksolta sekä kilpailijakohtaiset tulokset kaikilta sektoreilta.

Sektori I, Lough Corrib – Ari Remes


Aamulla heräsin hiukan sekalaisin tuntein, edessä ensimmäinen kisapäivä MM-kisoissa. Aamupalalla katselin omassa ryhmässä olevia Italian Edgardo Donaa ja Ranskan Stephane Vincetiä  MM-kultamiehiä molemmat ja huh noiden kanssa samassa ryhmässä, tuntui aika toivottomalta mutta yrittänyttä ei laiteta. Aamupalan jälkeen kamat kasaan ja autoon, Edy istuin edessäni ja Stephane, vieressä, just joo, onneksi nukahdin ja heräsin vasta poolilla.

Pariksi oli arvonnassa tullut Japanin Misako Ishimura, joka aloitti kapteenina ja jolla oli selvät suunnitelmat mistä aloitettaisiin. Oltiin hyvissä ajoin drifti paikalla, pyörittiin siinä ja katseltiin näkyisikö kaloja. Yhden kalan näinkin hyppäävän joten joku ’’olisi kotona’’. Jakso alkoi ja heitot sujuivat hyvin, vaikka jouduin aloittamaan veneen perästä. Kohta tuuli yltyi ja Misakon heitot alkoivat häiritä omiani; milloin hän heitti siimaani, milloin niskaani, milloin valvojan niskaan. Kalastamisesta ei tahtonut tulla mitään ja joten valvoja ilmoitti että minusta tulee kapteeni 1 tunnin ja 15 minuutin kohdalla.

Kapteeniksi päästyäni määräsin ajamaan toiseen paikkaan, jota olimme joukkuepalaverissa ajatelleet parhaaksi. Lähdimme siirtymään kohti Needle Shallow´ta ja tuuli yltyi, opas ajoi saaren suojaan,  jossa vaihdoimme paikkaa Misakon kanssa. Siirtymän jatkuessa lippikseni lensi veteen ja jouduimme kaartamaan, jotta saisin sen takaisin. Tuuli yltyi 8m/s  ja aallot oli yli 80 cm. Tuntui jo aika epätoivoiselta, että tästä mitään tulisi. Jonkun aikaa heiteltyäni valvoja sanoi, että nyt alkaa pelipaikat ja kohta heitettyäni tunsin tärpin ja tein vasta iskun ja samassa taimen hyppäsi aallon harjan läpi n. 2 metrin korkeuteen ja sitten mentiin! Enpä ole niin voimakasta kalaa väsytellytkään. Kala syöksähteli veneen alle ja sivulle ja eteen, onneksi vapa valinta oli oikea ja saatoin pitää siimaa tiukalla. Jonkun aikaa taisteltuani kalan kanssa, se alkoi väsyä ja valvoja laittoi haavin veneen reunalle valmiiksi. Kala väsyi ja sain sen haavittua. Mitta näytti 39 cm ja ihmettelin että kylläpä oli taistelija verrattuna vaikka keväällä saamaani 68 cm mertsariin. Mittauksen jälkeen aloin nostamaan muita perhoja vedestä sieltä nousi keskiperhossa n. 20 cm ahven ja sen vapautettuani nostin siimaan uudesta niin peräperhossa roikkuin samanlainen ahven, harmi kun se ei ollut kisakala.

Tuuli yltyi edelleen ja loppu aika menikin Misakon, ja välillä omien, perhojen irrottamiseen veneen pohjasta.

Ari Remes, 1. jakso – Corrib
1 kala, jaksosijoitus 4.
venepari Misako Ishimura, Japani

Seppo Jalkanen, 2. jakso – Corrib
0 kalaa, jaksosijoitus 9.
venepari Archie Ferguson, Skotlanti

Jouni Vyyryläinen, 3. jakso – Corrib
0 kalaa, jaksosijoitus 9.
venepari Bert Schouten, Hollanti

Petri Virolainen,  4. jakso  – Corrib
0 kalaa, jaksosijoitus 9.
venepari Henri Lebon, Ranska

Ari mittauttamassa taimenta

Sektori II, Lough Muck – Petri Virolainen 


Aamuherätys klo 6.00, suihku, kamojen tarkistus, kahluut päälle ja aamupalalle 6.30 ja bussi lähtee klo 7.00 kohti bänkkijärveä. Siinäpä omat aamukoodit kisapäiville.

Kapteeni saattoi bussille ja tsekkasi että olen oikeaan bussiin menossa. No osaanhan minä, iso mies. Jep, tämä iso mies unohti kahluuhousut kotiin mutta onneksi oli kapteeni, joka ekana harkkapäivänä suuntasi kohti Galwayn Tackle shopia ostamaan mulle uudet housut. Minä painelin tuolloin Corribille harjoittelemaan. Sitä sattuu paremmissakin piireissä.

Reilun tunnin ajon jälkeen saavuttiin Lough Muckille, jossa kisajärjestäjä istuttaa kilpailijoita bussissa vaikka aikaa kisan alkuun on 40min. Ulkona selvästi koulutetaan stewarteja eli valvojia ja ensitunnelma ei ole kovin vakuuttunut. Lopulta päästään ulos kasaamaan vapoja ja kisan alkuun on aikaa 20min, neljä vapaa kasaan, kiire tulee. Lopulta head stewart käy sanomassa, että kisan alkua siirretään 15min.

Kisapoolini no 4 on jokisuussa, tosin joen virtaama on aika vähäinen. Jokisuun toisella puolella on pooli no 3, jossa kalastaa Italian Edoardo Ferrero. Jakso alkaa kovassa vastaisessa tuulessa ja kalastan lyhyellä kärkiupolla ensin matalan ja syvän rajan koko poolin matkalta. Siitä näkyy Edoardo nopeasti saavan yhden kalan mutta itselläni ei nykyäkään. Seuraavaksi slowintteri, joka harkkapäivinä toimi hyvin. Aika nopeasti tunnen sormissa sähköisiä tällejä, mutta ei vaan jää kiinni. Liikun poolin toiselle reunalle ja siellä on selvästi normi veden väriä tummempi kohta. Heitän perhot veteen ja saman tien tärähtää, mutta ei taaskaan tartu. Siima tulee aaltojen seassa niin isoilla laineilla että väkisin myöhästyy vastaiskussa. Siirryn takaisin poolin toiseen reunaan ja sitten pysyy kiinni. Taimen on juuri mitan täyttävä ja paine helpottaa heti, ei blänkkiä.  Seuraavaksi haaviin tulee pari taimenta, joita ei venyttämälläkään saa yli kisamitan, toinen jää millin vaille.  Sitten hiljenee totaalisesti, tuskainen ajatus vain yhdestä kalasta saa vaihtamaan siimoja ja perhoja.  Sitten head stewart käy sanomassa, että kalaa on vain mulla ja italialaisella, heikkoa on siis kalantulo. Aikaa on vielä puolet jäljellä.

Poolin mittana 30m on nopeasti heitetty, joten vaihtoehtoiksi jää siiman, perhojen ja uiton vaihtelut.  Tällä tyylillä mennään loppua kohti ja lopulta tulee toinenkin mitallinen taimen.  Lisää vauhtia koneeseen, sillä tuuli yltyy entisestään ja järvi näyttää valkoiselta. Hiljaista on kunnes viimeisillä minuuteilla perhon vaihdon jälkeen tapahtuu. Perhojen tipahtaessa veteen möyrähtää oikein kunnolla, raju nykäisy tuntuu ranteessa asti, kela vingahtaa ja kaikki on ohi. Lohennousu järviin on alkanut. Stewart huutaa merkin ja jakso on loppu.

Lopulta kuulen että jenkki on saanut 3 kalaa, italialaisella on myös 2 taimenta. Pari yhden kalan miehiä ja lopuille blänkki. Jaksosijoitus 3. Uskomaton kisajärvi, jos aloituksessa ei tämän enempää tule.

Petri Virolainen, 1.jakso: Muck, pooli 4
2 kalaa, jaksosijoitus 3.

Ari Remes, 2. jakso: Muck,  pooli 8
2 kalaa, jaksosijoitus 2.

Seppo Jalkanen, 3. jakso: Muck, pooli 6
0 kalaa, jaksosijoitus 9.

Jouni Vyyryläinen, 4. jakso: Muck, pooli 1
2 kalaa, jaksosijoitus 1. 

Petri väsyttämässä kalaa Lough Feellä

Sektori III, Lough Inagh – Jouni Vyyryläinen


Tällä järvellä en ollut vielä käynytkään eli täysin uusi tuttavuus. Keli oli todella kova jo lähtiessä, sillä erittäin voimakas tuuli puhalsi pitkin järveä. Suunnitelma oli selvä minne mennä eli kilpailualueen päässä olevien saarten luokse. Sieltä oletettavammin löytyisi hieman myös suojaa. Saldona jaksosta yksi mitallinen ja kaksi karvan alamittaista kalaa. Kala nappasi Mayfly upposidokseen. Jaksosijoitus kuusi. Keli vain koveni jakson aikana ja totesinkin oppaalle ja venekaverille, että jos olisin nyt Suomessa kalalla, niin olisin lähtenyt jo aikaa sitten saunomaan. Olisivat kuulemma lähteneet mielellään mukaan!

Jouni Vyyryläinen, 1. jakso – Inagh
1 kala, sijoitus 6.
venepari Bert Schouten, Hollanti

Petri Virolainen 2. jakso –Inagh
1 kala, sijoitus 5.
venepari Keithy Renton, Skotlanti

Ari Remes, 3. jakso – Inagh
1 kala, jaksosijoitus 8.
venepari Stephane Vincent, Ranska

Seppo Jalkanen, 4. jakso – Inagh
1 kala, jaksosijoitus 6.
venepari Pierluigi Cocito, Italia

Jouni tuomassa kalaa mittaukseen Lough Muckilla

Sektori IV, Lough Fee - Seppo Jalkanen


Lough Feellä kalastuspoolit olivat sijoitettu järven pohjoispäähän. Poolit olivat noin 50 m pituisia ja poolien välissä oli noin 5 m:n välit. Sain kalastettavakseni poolin numero 8, jossa koko poolin rantaviivaa pitkin kulki tie. Tien reunassa oli noin puolitoistamerinen rantamuuri veteen. Voimakas ja puuskainen pohjoistuuli osui poolille oikeasta sivusta.

Tuulen, kivimuurin, tien ja tien toisella puolella nousevan penkan sekä tiellä liikkuvien autojen  yhteisvaikutus esti pidemmät heitot suoraan rantaviivasta järven keskisuuntaan. Varmaan haasteellisin paikka heittää itselleni koko kisassa. Ainoaksi, ja osin toimivaksi ratkaisuksi, osoittautui kalastaa poolia pituussuunnassa poolin toiselta reunalta jolloin heitot sai suunnattua suunnilleen tuulen suuntaisesti. Poolin pohja oli kauttaaltaan pyöreiden kivien peitossa ja onnistuin aikaansaamaan pohjan jyrkässä penkassa jonkinmoisen kivivyöryn, jonka lopputuloksena uimareissu kivien pyöriessä jalkojen alta karkuun.

Parin siimatyypin vaihdon ja usean eri perhosetin jälkeen onnistuinkin saamaan poolista
nro 14 tummanpunasävyisellä nymfillä yhden 27 cm järvitaimenen. Poolivalvoja halusi mitata kalan tiellä, joten kiipesin muuria ja nostin kalan haavissa valvojalle, joka mittasi kalan.
Kun kala oli mitattu, irtosi muurista ylin kivi, josta pitelin muurilla roikkuessani kiinni – putosin muurilta tietysti alas rantaveteen. Huh – ei vahinkoja.

Loppujakso kului tylsästi ilman tapahtumia. Jakso antoi kuvan kisan haasteellisuudesta ja vaikeista olosuhteista. Samanmoisia kelejä oli luvassa koko viikolle. Nyt kisa oli kuitenkin avattu ja ekalta jaksolta kala, hyvä näin.

Seppo Jalkanen, 1. jakso: Fee, pooli 6
1 kala, jaksosijoitus 6.

Jouni Vyyryläinen, 2. jakso: Fee, pooli 6
1 kala, jaksosijoitus 6.

Petri Virolainen, 3. jakso: Fee, pooli 2
2 kalaa, jaksosijoitus 5.

Ari Remes, 4. jakso: Fee pooli 4
4 kalaa, jaksosijoitus 1.
Seppo valmistautuu jakson alkuun

Yhteenveto suorituksista 


Joukkueemme suureksi kompastuskiveksi koituivat molemmat venejärvet; Lough Corrib, josta vain Ari sai kalan, sekä Lough Inagh, josta kaikki saivat yhden kalan, huippumiesten saaliiden ollessa jopa kahdeksaa kalaa ja useimpien pussittaessa 2-4 kalaa. Bänkkijärvistä Lough Fee meni hieman alavireisesti, lukuun ottamatta Arin hienoa jaksovoittoa. Erittäin vaikealla Lough Muckilla joukkueen suoritus oli pääsääntöisesti erittäin hyvää.

Koko kisan vaikeimmaksi sektoriksi osoittautui ennakkoaavistusten mukaisesti Lough Corrib, josta saatiin koko kisan aikana vain 27 kalaa. Kalojen koko oli kuitenkin keskimääräistä suurempi tällä järvellä ja sieltä napattiinkin kisan suurin taimen, 40 cm, Ranskan Jean Mayon toimesta. Pienempi bänkkijärvi Lough Muck oli myös erittäin haasteellinen kalastettava ja mittaukseen saatiin kisan aikana tästä sektorista 30 kisamitan (200 mm) täyttävää kalaa. Suomen joukkueelle alavireistesti menneet  Lough Fee ja Lough Inagh osoittautuivat kalantuloltaan kisan parhaimmiksi. Inaghilta saatiin neljän jakson aikana 76 kalaa ja Feeltä 105.
Keskikokoinen kisakala


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

MM-joukkueen järjestämä perhokalastuskurssi Kuusaankoskella 19.8.2022

Perhomaajoukkueen toukokuun 2022 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"