Esittelyssä Scientific Anglers Amplitude Smooth Trout -perhosiima

Suomen perhokalastuksen MM-joukkue teki toukokuussa harjoitusreissun Espanjan haastaville kisavesille. Oppaaksemme saimme David Garcia Ferrerasin, joka on kiistatta yksi maailman taitavimmista perhokalastajista. Davidilta opimme paljon espanjalaisten kalastustyylistä ja välineistä. Espanjalaiset ovat hallinneet kansainvälisiä kilpailuja jo vuosia lähinnä teknisesti erinomaisten kalastustaitojensa pohjalta.

Harjoitusviikkomme aikana kävi selväksi, että MM-kisoissa tulisi hallita nymfikalastustekniikoiden lisäksi pintaperhokalastus. Espanjalaistyylinen pintaperhokalastus on oma taiteenlajinsa, jonka osa-alueita ovat kalastajan sijoittuminen, heittotekniikka, perhosiima sekä peruke. Mikäli jokin näistä osa-alueista ei ole kunnossa, päätyy joessa tuikkiva kala harvemmin tuloskorttiin.


Kuvassa Mikko Räsänen kalastaa tasaista ja hidasvirtaista suvantoa eli ns. flättiä. Flätit haastavat kalastajan äärimmilleen, sillä niistä kalan saaminen on monin verroin vaikeampaa kuin jokien nopeavirtaisemmilta alueilta.

Nostan tässä jutussa esille perhosiiman merkityksen.  Harjoitusreissulla Espanjassa kävi ilmi, että paikalliset huiput suosivat pinturikalastuksessa Scientific Anglers Amplitude Smooth -perhosiimaa. He valitsivat siiman luokitukseksi mieluiten WF2 käyttämänsä vavan luokituksesta riippumatta. Pieniluokkaisempi siima aiheuttaa vähemmän häiriötä veden pinnalle, eikä säikytä niin helposti erittäin arkoja kaloja. Toki heittopituudetkaan harvoin ovat kovin pitkiä. Treenireissun jälkeen saimme maahantuojalta (Flyfish Europe AS) MM-joukkueen jäsenille käyttöön kyseiset pinturisiimat, joita joukkueemme jäsenet käyttivät myöhemmin syksyllä MM-kisoissa.

Kyseessä on SA:lle tunnusomaisesti laadukas perhosiima, jota on todella miellyttävä käyttää. Presentaatio pinturikalastuksessa on loistava ja perhosiima on käytännössä muistiton. Suurin ero muihin perhosiimoihin on kelluvuus. SA Amplitude Smooth Trout kelluu veden pinnalla erittäin korkealla. Korkealla kelluva siima parantaa pintaperhoon nousevien kalojen tartuttamista, mutta ennen kaikkea ehkäisee vedenpinnan räiskähtämistä heiton tai vastaiskun yhteydessä. Veden alle edes osittain uponnut siima säikyttää helposti alueen muut ruokailevat kalat, vaikka juuri se pinturiin noussut kala sattuisikin tarttumaan. Kilpailijat ja muut hifistelijät rasvaavat perhosiiman kärkiosan sekä perukkeen tyven vielä siimarasvalla ennen kalastuksen aloittamista korkean kelluvuuden maksimoimiseksi.

Pinturikalastuksen ystävien kannattaa painaa tämä siima mieleensä. Perhosiimojen nykyhinnoilla tekee ehkä mieli tyytyä siihen vanhaan kaapin pohjalta löytyvään kuluneeseen siimaan, mutta nykyaikaiseen laadukkaaseen siimaan investoimalla saa itselleen erinomaisen työkalun useiksi vuosiksi eteenpäin. Ja ennen kaikkea pinturikalastuksen mielekkyys ja tehokkuus lisääntyvät välineiden ollessa kunnossa.

Kuvassa Mikko Räsänen on napannut hienon taimenen pintaperholla. Myös vaikeista flättivesistä voi tulla onnistumisia, kunhan välineet ovat kunnossa ja kalastaja osaa hommansa. 

Perhokalastuksen vuoden 2022 MM-joukkue kiittää Flyfish Europea näistä huippuluokan perhosiimoista, joista on varmasti iloa joukkueemme jäsenille myös tulevaisuudessa niin kisoissa kuin vapaa-ajallakin.

Heikki Kurtti, WFFC 2022 Team Finland

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MM-joukkueen toukokuun 2023 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

EM-joukkue järjestää perhokalastuskurssin Ylöjärvellä 26.5.2024