Yhteenvetoa Puolan EM-kisoista

Puolan EM-kilpailuista on pikkuhiljaa toivuttu ja on aika kirjoittaa yhteenvetoa kisoista miesten joukkueen näkökulmasta. Kilpailut noudattivat samaa katkeransuloista linjaa viime vuoden Italian EM-kisojen kanssa; loistava alku, jonka jälkeen mitali lipesi niukasti käsistä kisan lopussa. Tuloksena neljäs sija on sinällään hieno suoritus täysin vierailla vesillä, mutta kun mitali oli ainoa tavoite, niin niukasti kolmen joukosta tippuminen kilpailun lopussa oli luonnollisesti kova pettymys.

Treeniviikko

Treeniviikon osalta julkaisimmekin jo pari blogipäivitystä, joten käydään tässä treeniviikkoa vain lyhyesti läpi. Treenasimme keskiviikosta sunnuntaihin. Haasteena oli löytä hakatuilta treenipätkiltä mahdollisimman paljon kisapaikkoja muistuttavia alueita. Treeniviikosta kuluikin varmasti yhtä paljon aikaa autossa sopivia paikkoja etsien kuin kalastaen.

Muutama asia tuli kuitenkin selväksi. Kilpailupoolit olivat noin 300-500m mittaisia, eikä varmasti mistään poolista löytynyt joka puolelta kisakaloina olevia yli 25cm harjuksia. Paikoittain kaloista oli suuri valtaosa myös taimenia, mikä ei siis ollut kisakala. Mittaharjukset viihtyivät paikoittain hieman syvemmässä vedessä ja erityisen tärkeäksi kisassa tulisi löytää poolista ne paikat, joista olisi mahdollisuus saada useampia mitallisia harjuksia samalta alueelta. Näistä paikoista sai usein kaloja vielä seuraavallakin kierroksella, kunhan antoi paikan ensin hieman rauhoittua.

Sandro liittyi remmiimme perjantaina, ja loppuviikosta olimme saaneet kohtuullisen hyvän käsityksen siitä, miten kilpailussa tulisi kalastaa ja ottiperhotkin alkoivat hahmottua.

Alla vielä muutama kuva treeniviikolta


Suomen joukkue treenaamassa kisajoki Lupawan yläosilla

Joukkue illallisella
Ainoastaan harjus oli kilpailukalana joella
Joukkue seuraa tarkkaavaisena Sandron kalastusta

Avajaiset ja viralliset harjoitukset

Maanantaina siirryimme kisahotelliin, jonka jälkeen pistettiin ykköset päälle ja siirryttiin avajaistunnelmiin. Avajaisten jälkeisessä kapteenien kokouksessa selvisi myös joukkueidemme kalastusjärjestys.


Suomen joukkueet avajaisissa
Tiistaina oli virallisten harjoitusten vuoro. Myöhemmin paikalle tulleet naiset lähtivät treenaamaan koko päiväksi, mutta miesten joukkueen kanssa päätimme lähteä vain lyhyelle pistolle omalla autolla, sillä edessä olisi rankka kilpailu ja lepo ennen sitä tulisi tarpeeseen. Lopulta treenasimme miesten joukkueen kanssa vain reilun tunnin virallisissa harjoituksissa. Emme löytäneet halutunkaltaista vettä ja treenipätkämme kaltaisten alueiden kalastus alkoi olla jo tuttua. Iltapäivällä ja illalla valmistauduttiin kilpailuun, tehtiin setit valmiiksi ja pidettiin viimeiset joukkuepalaverit ennen kisaa.

1. Kilpailujakso

Treeniviikon aikana lämpimänä pysynyt sää vaihtui kisan alettua sateiseksi ja kylmänkoleaksi, mikä vaikutti myös kalojen aktiivisuuteen. Suomen joukkueen ensimmäinen jakso sujui joella erinomaisesti. Kaikki neljä kalastajaamme kalastivat ryhmissään neljän parhaan joukkoon, mukana myös Santerin ja Pietun jaksovoitot omissa ryhmissään. Kysymysmerkkinä olleella järvellä kalastus ei ollutkaan niin helppoa kuin etukäteen oli kuviteltu. Kalastus muistutti ajoittain enemmän pilkkimistä kuin perhokalastusta ja poolit olivat erittäin epätasaiset. Ville sijoittui järvellä ryhmässään yhdeksänneksi 3 kalalla, joukossa valitettavasti harmittavan monta tiputettua kalaa.

Kokonaisuudessaan ensimmäinen jakso oli joukkueeltamme loistava ja olimme 16 jaksopisteellä kokonaiskilpailun kakkosena aivan piikkipaikalla olleen Puolan perässä. Esimerkiksi kestomenestyjä Ranska keräsi ensimmäiseltä jaksolta yli 50 jaksopistettä, joten tilanne näytti erittäin hyvältä. Joukkueita oli 16, mutta joka ryhmässä oli 17 kalastajaa, joista yksi oli aina kisassa mukana oleva joukkuekilpailun ulkopuolinen individual-kalastaja.

Joukkueen tulokset 1. jaksolla

Sektori 1 / Lupawa: Saku 8 kalaa / jaksosijoitus 4.
Sektori 2 / Lupawa: Pietu 12 kalaa / jaksosijoitus 1.
Sektori 3 / Lupawa: Esa 12 kalaa / jaksosijoitus 3.
Sektori 4 / Lupawa: Santeri 15 kalaa / jaksosijoitus 1.
Sektori 5 / järvi: Ville 3 kalaa / jaksosijoitus 9.

Pietu kalastaa jaksovoittoa ensimmäiseltä jaksolta (Kuva: EFFC 2016)
 2. Kilpailujakso

Keskiviikon toisella kilpailujaksolla tuuli yltyi myrskylukemiin ja joillain pooleilla puita kaatui jakson aikana useampia myös jokeen. Ykkössektorilla Ville kalasti perussuorituksella hieman ryhmänsä keskiväliä paremman jaksosijoituksen. Kakkossektorilla Saku jäi harmitttavasti vain kahteen kalaan poolista, jonka puolalainen henkilökohtainen mitalisti oli edellisjaksolla piikannut. Pietu onnistui saamaan 10 kalalla jaksosijoituksen 3. kolmossektorin poolista, josta avausjaksolla poolin kalastanut tsekki oli myös mittauttanut 10 kalaa.

Nelossektorilla Esa onnistui saamaan 10 kalaa, mutta jäi harmittavasti senttipelissä ryhmänsä muiden saman kalamäärän saaneiden taakse. Esalla oli huonoa tuuria myös, kun kesken jakson puu kaatui suoraan ottimontun päälle ja syönti loppui siihen. Sama kaatunut puu rusensi myös Esan vapaputken alleen ja pari vapaa meni säleiksi. Järvellä Santeri sijoittui ryhmässään neljänneksi 7 kalalla. Joukkueellamme oli järvellä harmittavan monta tiputusta, Santerillakin jäi niiden vuoksi toinen peräkkäinen jaksovoitto ottamatta, kun tsekki voitti jakson 9 kalalla.

Toisen jakson jälkeen olimme tuloksissa kolmansina Puolan ja Tsekin jälkeen. Neljäntenä ollut Espanja hengitti niskaan reilu 10 pisteen päässä. Muut maat olivat tippuneet kuitenkin sen verran kauaksi, että mitaleista näytti tulevan neljän kauppa.

Joukkueen tulokset 2. jaksolla

Sektori 1 / Lupawa: Ville 6 kalaa / jaksosijoitus 7.
Sektori 2 / Lupawa: Saku 2 kalaa / jaksosijoitus 15.
Sektori 3 / Lupawa: Pietu 10 kalaa / jaksosijoitus 3.
Sektori 4 / Lupawa: Esa 10 kalaa / jaksosijoitus 6.
Sektori 5 / järvi: Santeri 7 kalaa / jaksosijoitus 4.

3. Kilpailujakso

Torstaina oli vuorossa vain yksi kilpailujakso, joten aamupalakin oli hieman myöhemmin kuin muina aamuina. Muina kisapäivinä aamupala oli aina klo. 4.30 ja kisabussit starttasivat 5.30. Tältä jaksolta kalastajamme keräsivät joelta keskitason tai hieman sen paremman puolen jaksosijoja. Santeri, Ville ja Pietu saivat kaikki pooleiltaan 6 kalaa ja Saku kaivoi omasta poolistaan 7 mitallista kalaa. Järvellä Esalle osui surullinen poolilappu, jossa ei ollut yhtään hyvän päädyn poolia. Esa onnistui kuitenkin kaivamaan kaksi kalaa korttiin parin harmillisen tiputuksen lisäksi.

Keskimmäisellä jaksolla joukkueellamme kävi huono tuuri senttipelissä, sillä järvellä peräti seitsemällä kalastajalla oli kortissa kaksi kalaa, joista Esan kalat olivat pienimmät. Myös nelossektorilla neljä kalastajaa saivat kuusi mittakalaa, joista Pietun kalat olivat senttipelissä lyhyimmät. Päätöspäivään lähtiessä olimme joukkuekisassa edelleen kolmantena, mutta Espanja hengitti niskaan muutaman pisteen päässä.

Suomen naisten joukkueen Maria kisapoolinsa rannalla ennen kolmannen jakson alkua

Joukkueen tulokset 3. jaksolla

Sektori 1 / Lupawa: Santeri 6 kalaa / jaksosijoitus 6.
Sektori 2 / Lupawa: Ville 6 kalaa / jaksosijoitus 4.
Sektori 3 / Lupawa: Saku 7 kalaa / jaksosijoitus 7.
Sektori 4 / Lupawa: Pietu 6 kalaa / jaksosijoitus 9.
Sektori 5 / järvi: Esa 2 kalaa / jaksosijoitus 11.

Esa sitoo illalla ottiperhoja viimeistä kisapäivää varten
4. Kilpailujakso

Viimeiseen jokipäivään lähdettäessä joukkueemme kalastajilla oli vain yksi tavoite; pitää espanjalaiset takana. Tämä riittäisi mitaliin. Aamujaksolla Ville onnistui hienosti kalastamaan jakson kakkostilan 10 kalalla kolmossektorilta. Tämä oli maksimisuoritus, sillä jakson (kuten ryhmänsä kaikki muutkin jaksot) voittanut tuleva henkilökohtainen kultamitalisti Puolan Piotr Zeleniak voitti jakson täysin käsittämättömällä 31 mittaharjuksen tuloksella. Muilla kalastajillamme tämä jokijakso ei valitettavasti mennyt aivan putkeen ja jaksosijat vaihtelivat kymmenennen sijan molemmin puolin. Järvellä Pietu onnistui pitämään neljällä kirjolohellaan vieressä kalastaneen espanjalaisen takanaan. Parempaankin oli kuitenkin mahdollisuuksia, sillä Pietu karkuutti myös neljä kalaa.

Jakson jälkeen Espanja oli mennyt niukasti ohitsemme, mutta vain kolmella pisteellä. Taistelu pronssimitalista jatkui siis kiihkeänä.

Joukkueen tulokset 4. jaksolla

Sektori 1 / Lupawa: Esa 4 kalaa / jaksosijoitus 9.
Sektori 2 / Lupawa: Santeri 2 kalaa / jaksosijoitus 12.
Sektori 3 / Lupawa: Ville 10 kalaa / jaksosijoitus 2.
Sektori 4 / Lupawa: Saku 5 kalaa / jaksosijoitus 10.
Sektori 5 / järvi: Pietu 4 kalaa / jaksosijoitus 6.

Kisajärvi Swan Pond ennen neljännen jakson alkua
5. Kilpailujakso

Viimeisellä kilpailujaksolla ylimmillä sektoreilla kalastaneiden Pietun ja Esan jaksot eivät valitettavasti menneet aivan putkeen. Pietun mittautti 2 mittaharjusta ja valitettavan monta pari milliä alamittaista, jaksosijoitus 11. Esa kaivoi kolme mittaharjusta vaikeasta poolista, jaksosijoitus 12. Alemmilla jokisektoreilla kalastaneet Ville ja Santeri onnistuivat paremmin. Santeri sai peräti 15 kalaa viimeisellä jaksolla, mikä riitti kuitenkin vain jakson neljänteen tilaan. Jakson vei tuleva henkilökohtainen hopeamitalisti Lukas Jahn 17 harjuksella. Saku onnistui järvellä hyvin ja viidellä kalalla irtosi jakson kakkossija.

Jakson jälkeen selvisi, että viimeisellä jaksolla vain Saku ja Santeri olivat voittaneet oman ryhmänsä esapanjalaiset, joten karuksi kohtaloksemme jäi tippua niukasti ulos mitaleilta joukkuesijoituksemme ollessa neljäs. Viidenneksi sijoittunut Ranskan joukkue oli jäänyt meistä jo yli 40 jaksopisteen päähän.

Joukkueen tulokset 5. jaksolla

Sektori 1 / Lupawa: Pietu 2 kalaa / jaksosijoitus 11.
Sektori 2 / Lupawa: Esa 3 kalaa / jaksosijoitus 12.
Sektori 3 / Lupawa: Santeri 15 kalaa / jaksosijoitus 4.
Sektori 4 / Lupawa: Ville 9 kalaa / jaksosijoitus 5.
Sektori 5 / järvi: Saku 5 kalaa / jaksosijoitus 2.

Kilpailun jälkeen olo oli rättiväsynyt ja pettynyt. Kävimme kylpylässä saunassa ja illasta käytiin kilpailua läpi sekä hieman nollattiin ajatuksia hotellin pubissa. Muun muassa Tsekin kilpailijat kertoivat todella toivoneensa Suomelle mitalia ja ihmettelivät, että miten Suomi on kilpaperhokalastusmaana niin paljon muita skandinaaveja edellä.

Seuraavana päivänä oli päättäjäisten aika. Kieltämättä palkintojenjako oli Espanjan kansallislauluineen katkeransuloista seurattavaa, mutta tietysti kaikki kävimme heitä reilusti onnittelemassa tiukan kisan jälkeen saavutetusta pronssimitalista. Kilpailussa oli mukana 13 naista, joista hienon kisan kalastanut Aino (sijoitus 37./87) palkittiin kilpailun parhaana naiskalastajana. Nelinkertainen naisten Suomen mestari Maria oli aivan Ainon kannassa ja sijoittui myös puolivälin paremmalle puolelle. Joukkuekisassa Suomen naiset jättivät Ruotsin naisten joukkueen lisäksi myös Skotlannin miehet taakseen.

Aino palkittiin kilpailun parhaana naiskalastajana
Joukkuetulokset

1. Puola 81p.
2. Tsekki 105p.
3. Espanja 142p.
4. Suomi 1 (miehet) 155p.
5. Ranska 196p.
6. Latvia 204p.
7. Irlanti 205p.
8. Englanti 219p.
9. Belgia 228p.
10. Portugali 231p.
11. Montenegro 233p.
12. Hollanti 245p.
13. Norja 270p.
14. Suomi 2 (naiset) 275p.
15. Skotlanti 290p.
16. Ruotsi 334p.

Henkilökohtaiset tulokset
1. Piotr Zeleniak POL
2. Lukas Jahn CZE
3. Piotr Armatys POL
.........
14. Santeri Kinnunen FIN1
16. Ville Ristolainen FIN1
19. Pietari Sipponen FIN1
27. Saku Nieminen FIN1
31. Esa Pölkki FIN1
37. Aino Hynnä FIN2
39. Maria Tuominen FIN2
56. Maija Koistinen FIN2
81. Päivi Kultanen-Mäkinen FIN2
86. Kanerva Kilpelä FIN2

Yhteenveto

Suomi on ottanut viime vuosina isoja harppauksia kilpaperhokalastuksessa ja kuuluu nykyään varmoihin kisasuorittajiin, jolta puuttuu se aivan viimeinen rutistus mitalisijoihin. Maamme on ollut neljä kertaa mitaleilla Suomessa ja Ruotsissa järjestetyissä MM-kilpailuissa, mutta se ensimmäinen Skandinavian ulkopuolelta otettu mitali antaa edelleen odottaa itseään. Viime vuosina se on ollut useasti äärimmäisen lähellä esimerkiksi 2009, 2013 ja 2014 MM-kilpailuissa sekä viime ja tämän vuoden EM-kilpailuissa. Vielä yksi askel eteenpäin ja Suomella on hyvät saumat olla ainaisen nelosen sijaan kestomitalisti.

Viime vuonna Italiassa joukkuemitali hävittiin lopulta järvijaksolla. Tänä vuonna mitalia ei varsinaisesti järvellä hävitty, vaikka jos miesten joukkueiden järvikalojen ylössaantiprosentti olisi ollut naisten joukkueemme luokkaa, niin mitali olisi tullut. Loppujen lopuksi mitali taisi ratketa siihen, että kotivesillään vaikean ja paljon koukutetun kalan kalastamiseen tottuneet espanjalaiset menivät viimeisenä päivänä rutiinillaan väkisin ohi. Tulevia kisoja silmälläpitäen on syytä painaa erityishuomiota viimeisten jaksojen tekniikoihin, sillä myös viime vuonna tipuimme juuri kisan lopussa mitaleilta.

Joukkueemme yhteishenki oli koko kisareissun loistava ja meillä oli koko porukalla äärimmäisen hauskaa. Vain kruunu jäi puuttumaan tästä reissusta.

Suomen miesten joukkueen vaatetuksesta vastasi Columbia Sportswear, jonka loistaville kalastusvaatteille oli todella käyttöä. Kylmänä ja sateisena kisaviikkona erityisesti hyvin hengittävälle Outdry Extreme Gold Tech Shell takille oli käyttöä. Suomen joukkue pysyi sateessa kuivana, useat muut eivät.

Suurkiitokset myös muille yhteistyökumppaneillemme, jotka osaltaan mahdollistivat kisareissumme:

Bacardi-Martini Finland (Support Project Milf)
Mainostoimisto Spym
Koja Oy
Lintukorpi Oy
Leech Eyewear
Pohjolan Perhokalastaja

Suomen perhokalastuksen EM-joukkue 2016 vasemmalta oikealle: Pietari Sipponen, Saku Nieminen, Esa Pölkki, Ville Ristolainen ja Santeri Kinnunen
Terveisin: Esa "Viikinki" Pölkki, Saku "Huoltopäällikkö" Nieminen, Pietari "Piotr" Sipponen, Ville "Risvi" Ristolainen, Santeri "Santtu" Kinnunen, Jani "Jani-Petteri" Ollikainen ja Sandro "Päällikkö" Soldarini

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanak Competition -koukut – maajoukkueen suosimia koukkumalleja

MM-joukkueen järjestämä perhokalastuskurssi Kuusaankoskella 19.8.2022

Perhomaajoukkueen toukokuun 2022 perhokalastuskurssit Helsingin Vanhankaupunginkoskella ”VKK:lla"